Header Pic Header Pic
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic Header Pic
Header Pic

Elérhetőségeink

kapcsolat3.jpg

Gyógyszer-Info

OGYEI logo hiv

Óhegyi Web


SzimPatika

szimpatika

Figyelmeztetés

A honlap oldalain található gyógyszerinformációk, betegség esetén nem helyettesíthetik szakember megkeresésének szükségét. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, kérdezze meg gyógyszerészét! 

Impresszum

Tulajdonos - Óhegyi Patika Kft.
1104 Budapest, Kada u. 120
Adószám: 24797379-2-42

A honlapot szerkeszti:
helpNeT Iroda Kft.
Felelős szerkesztő
Offenbeckné Dr. Sólyi Ilona


Oldallátogatások

Oldalletöltések száma: 1415477

Otrivin Különböző eredetű náthák (pl. meghűlés, szénanátha stb.) tüneteinek enyhítésére alkalmas.Az Otrivin készítmények hatóanyaga, a xylometazolin kifejezetten az orrnyálkahártya kezelésére alkalmas: érszűkítő hatást fejt ki, és csökkenti az orrban és melléküregeiben a nyálkahártya duzzanatot, megkönnyíti a váladék eltávozását. Ezáltal könnyíti az orrlégzést meghűlés és nátha esetén. Hatóanyag: 5 mg, ill 10 mg xylometazolinium chloratum (10 ml).
Segédanyagok: benzalkónium-klorid, nátrium-edetát, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dodekahidrát, nátrium-klorid, hipromellóz, szorbit, tisztított víz.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Novartis Hungária Kft. Consumer Health, Budapest
Gyártó: Novartis Consumer Health SA Nyon, Svájc

1. MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ ÉS HOGYAN FEJTI KI HATÁSÁT AZ OTRIVIN ORRCSEPP?

Különböző eredetű náthák (pl. meghűlés, szénanátha stb.) tüneteinek enyhítésére alkalmas.Az Otrivin készítmények hatóanyaga, a xylometazolin kifejezetten az orrnyálkahártya kezelésére alkalmas: érszűkítő hatást fejt ki, és csökkenti az orrban és melléküregeiben a nyálkahártya duzzanatot, megkönnyíti a váladék eltávozását. Ezáltal könnyíti az orrlégzést meghűlés és nátha esetén. Hatása néhány percen belül kialakul, és kb. 10 órán keresztül fennáll. Az orrmelléküregek megbetegedései esetén (arcüreg- ill. homloküreg-gyulladás) az Otrivin készítmények kiegészítő kezelésként, orvosi javaslatra alkalmazhatók.Az Otrivint érzékeny nyálkahártya is jól tűri. Nem befolyásolja az orrnyálkahártya normális működését, a csillószőrök mozgását.

2. TUDNIVALÓK AZ ORRCSEPP ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az orrcseppet
  • a gyógyszerösszetevők iránti ismert túlérzékenység,
  • az orrnyálkahártya kiszáradásával járó gyulladás (rhinitis sicca),
  • szűkzugú zöld hályog (glaukóma) esetén.- amennyiben bizonyos antidepresszánsokkal végzett kezelés alatt áll (ún. MAObénítók, tri- és tetraciklusos antidepresszánsok), ill.
  • agyalapi mirigy műtéten, vagy agyműtéten esett át (kemény agyhártyát feltáró beavatkozások).
Az Otrivin 1 ‰ orrcsepp, valamin az adagoló spray alkalmazása tilos 6 év alatti gyermekeknek!Fül-, orr, gégészeti műtétet követő hetekben csak orvosi javaslatra alkalmazható.

A készítmény alkalmazása a mellékhatások jelentkezésének fokozott kockázatával járhat:
  • magasvérnyomás betegségben,
  • szív- és keringési megbetegedésekben,
  • pajzsmirigy túlműködés esetén,
  • cukorbetegségben,
  • amennyiben fokozott válaszkészség áll fenn érszűkítő hatású gyógyszerekkel szemben (tünetei: álmatlanság, szédülés, stb.).Más helyi érszűkítő hatású anyagokhoz hasonlóan az Otrivin orrcsepp sem alkalmazható tartósan (10 napnál tovább), mivel ún. gyógyszer okozta orrnyálkahártya gyulladás (rhinitis medicamentosa) alakulhat ki, aminek tünetei maguk is náthára emlékeztetnek (pl. orrnyálkahártya duzzanat).


Terhesség és szoptatás
Ismert vagy feltételezett terhesség esetén a készítmény alkalmazása előtt feltétlenül kérje orvosa tanácsát. Mivel nincsenek ellenőrzött állatkísérletek, sem terhes nőkön végzett vizsgálatok, érszűkítő hatása miatt kizárólag orvosi előírásra alkalmazható.A xylometazolin átjuthat az anyatejbe, alkalmazása ezért szoptatás alatt kerülendő.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Otrivin készítmények alkalmazása a munkavégző képességet és a közlekedésben való biztonságos részvételt általában nem befolyásolja hátrányosan.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.Más gyógyszerekkel való egyidejű alkalmazáskor kölcsönhatások általában nem várhatók, mivel előírás szerinti alkalmazás mellett az egész szervezetet érintő, ún. szisztémás hatások elhanyagolhatóak. Egyes depresszió elleni gyógyszerekkel egyidejűleg kizárólag a kezelőorvos előírása alapján alkalmazhatók, mert ezek hatására vérnyomás-emelkedést, szívritmuszavart okozhat.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ORRCSEPPET?

Gyógyszerét kizárólag az ebben a betegtájékoztatóban előírt adagban alkalmazza.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.
Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, szokásos adagja: Otrivin 0,5 ‰ orrcsepp csecsemők és kisgyermekek (6 éves korig) kezelésére ajánlott. Általában elegendő naponta 1 2-szer 1-2 csepp mindkét orrlyukba. Naponta legfeljebb 3-szor szabad alkalmazni. Otrivin 1 ‰ orrcsepp felnőttek és 6 éves kor feletti gyermekek kezelésére ajánlott.Általában elegendő naponta 4-szer 2-3 csepp mindkét orrlyukba.
Ha az előírtnál több orrcseppet alkalmazott:Túladagolás felnőtteken eddig nem ismert.Gyermekkorban a véletlenszerűen előforduló túladagolás, ill. mérgezés esetén az alábbi tünetek jelentkezhetnek: a pulzus elnyomhatósága és szabálytalan volta, vérnyomás emelkedés, ritkán eszméletvesztés.A fenti tünetek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

4. LEHETESÉGES MELLÉKHATÁSOK

Az Otrivin készítmények alkalmazásuk során mellékhatásként ritkán az orrban és a torokban égető érzést, helyi irritációt, továbbá hányingert, fejfájást, az orrnyálkahártya szárazságát; igen ritkán bőrreakciókat válthatnak ki.Mint az azonos hatástani csoportba tartozó egyéb gyógyszerek, igen ritkán általános allergiás reakciókat válthatnak ki (légszomj, ödéma, vagy átmeneti látászavarok).Minden a gyógyszer alkalmazása során tapasztalt nemkívánt hatást tudasson orvosával vagy gyógyszerészével!

5. TÁROLÁS

30 °C alatt, hőtől védve tartandó. Felbontás után 1 hónapig használható.A készítmény a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül használható fel.A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

OGYI-T-5544/01 (0,5 ‰ orrcsepp)
OGYI-T-5545/01 (1 ‰ orrcsepp)

Betegtájékoztató OGYI-eng. száma: 5000/55/2002

 

forrás: Betegtájékoztató

Header Pic
left unten right unten